Home » D:News » Paduchii ne-ar putea feri de astm?

Paduchii ne-ar putea feri de astm?

Paduchii ne-ar putea feri de astm?
Publicat: 24.04.2009
O legatura neobisnuita a fost investigata de cercetatorii britanici, cu rezultate surprinzatoare: se pare ca prezenta paduchilor scade riscul de a dezvolta alergii. La soareci, cel putin.

Cercetari pe soareci au aratat ca aceia care aveau paduchi aveau un sistem imunitar mai “calm” decat cei neinfestati, iar rezultatele ar putea avea inplicatii in cercetarile asupra alergiilor in general si a astmului in special. Rezultatul da apa la moara asa-numitei “ipoteze a igienei” privitoare la aparitia astmului; conform acestei ipoteze, care a castigat teren in ultimii ani, inmultirea cazurilor de astm ar fi legata de curatenia excesiva. Prin folosirea produselor de curatare foarte puternice, multe organisme marunte prezente altadata in locuinte sunt azi inlaturate in cea mai mare parte; dar, oricat de dezirabil ar parea acest lucru, se pare ca nu este atat de benefic pentru de sanatate cum s-ar putea crede. Ipoteza igienei sugereaza ca sistemul imunitar al oamenilor a evoluat in conditiile unei infestari constante a speciei umane cu diversi paraziti, interni ori externi. In lipsa acestora, sistemul imunitar, nefiind confruntat cu un numar suficient de “provocari” care sa-i stimuleze functia de aparare, nu se dezvolta corespunzator , iar un sistem imunitar neantrenat cum trebuie in copilarie poate ajunge sa reactioneze bizar la factori precum polenul ori parul de animale.

Studiul cercetatorilor britanici de la Universitatea din Nottingham a fost efectuat nu pe soareci de laborator, crescuti intr-un mediu extrem de curat, ci pe soareci salbatici. Oamenii de stiinta au constatat ca, fata de soarecii infestati cu specia de paduchi Polyplax serrata, cei neinfestati aveau un sistem imun mult mai excitabil.  Asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam sa suportam paduchii ori viermii intestinali, ci doar ca o curatare exagerata a casei, cu produse chimice agresive, poate avea asupra sanatatii efecte neasteptate si nedorite, pe termen lung.

Sursa: Reuters

CITESTE:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase